„1“ – dokument o zlatej ére závodov F1

By | 30. januára 2014

Kto by to bol kedy povedal, že v priebehu niekoľkých rokov vyjde toľko filmov z prostredia F1. „1“ je fantastickým nahliadnutím do sveta F1, keď bolo ešte slovo „bezpečnosť“ neznámym pojmom a smrť jazdcov bola každodenných horkým chlebom.

Dokument o takzvanej zlatej ére závodov formuly 1, o pretekároch, ktorí riskovali svoje životy a zmenili tento motošport. Bývalí jazdci a funkcionári rozprávajú o svojich kolegoch, o technickom vývoji k maximálnemu bezpečiu, o vášni a závislosti k pretekaniu.

F1 ako jeden z najnebezpečnejších športov? Takto ju väčšina z vás nepozná. Ak hej, tak pravdepodobne máte cez 40 rokov a určite patríte medzi skalných fanúšikov.

V rokoch 60tych a 70tych sa bezpečnosť vôbec neriešila, rýchlosť a sila áut sa zvyšovala a odpoveďou na smrť kolegu pretekára bolo, že je to proste súčasť športu. Priekopníci ako Jackie Stewart, Emerson Fittipaldi, doktor Sid Watkins, či Max Mosley bojovali za jej zvýšenie. Nakoniec dosiahli svoje, aj keď padlo veľa obetí.

Je pravda, že sa dokument zaoberá bezpečnosťou až priveľmi podrobne, no nie je to téma, ktorá by diváka nezaujala, práve naopak. Film Rivali dokázal, že okolo tejto témy je možné vybudovať skvelý celovečerný film. Prímes potrebných ingrediencií, ktoré k F1 patria, ako rivalita, evolúcia technológie, peniaze, oddanosť až fanatickosť fanúšikov, absolútna odovzdanosť jazdcov robí z tejto tématiky vhodného adepta na dobré pozeranie.

Dokumentáry film 1 sa nestane trhákom, bestsellerom, nebudú ho sledovať milióny ľudí na celom svete. Nemá tie ambície, ani rozpočet. Ale tí, čo si ho pozrú, ľutovať rozhodne nebudú. Zopár nudných pasáži vystrieda mrazivá atmosféra (našťastie už uplynulej) reality, ktorá osloví každého, kto má v sebe kúsok vášne či citu. Odporúčam každému!

Moje hodnotenie: ?????

Galéria

Pridajte komentár