Firefox 4 beta 7 – konečne vonku

By | 13. novembra 2010

Dlho sme čakali na siedmu beta verziu Firefox 4, ale čakanie stálo za to. Je omnoho rýchlejší a to je ten najdôležitejší fakt. Pre webdeveloperov, ktorý sú, ako ja (bohužiaľ) od Firefoxu závislí, je to skvelá správa. Áno, bol som skeptický a neveril som, že sa Mozilla v oblasti javascriptu spamätá, ale integrácia JIT prekladu JägerMonkey do JavaScript enginu naozaj neskutočne pomohla.
Teraz už vieme, že nový Firefox je rýchly. Čo problémy, ktoré som viackrát avizoval? Zatiaľ som ich nepostrehol a to prehliadač testujem naozaj drasticky (schválne, skúste si otvoriť 20 editácií článkov vo WordPresse 3). Je jasné, že keď maté otvorených 40 tabov, prehliadač sa logicky spomalí. Pri otvorených (dajme tomu) štandardných 13 taboch a pri 8 spustených plugioch „žerie“ iba 330 MB RAM, čo je veľmi fajn. Render zložitej stránky, plnej jquery, flashu, obrázkov trvá podľa môjho úsudku 4-5x menej a aj počas neho sa dá po „naťahujúcej sa“ webstránke scrollovať (skúste si to vo FF 3.6 pri otvorených 13 taboch).

Žiadne grafy tu publikovať nebudem, je jasné, že si Mozilla prikrášli grafy, tak ako Chrome, či Opera, alebo Internet Explorer, keď „testujú“ svoje prehliadače. Pre nás je toto absolútne nesmerodajné a preto tu píšem výhradne moje osobné pocity a skúsenosti.

Firefox 4 je stále beta, čo sú hlavné nedostatky?

Začal by som hlavnými nedostatkami beta 6, ktoré sú ale v beta 7 vyriešené. Vytváranie plôch v Google AdSense prakticky nefungovalo, flash (hlavne flashplayery) sa zobrazoval pri scrollovaní divne (zle), po stlačení stredného tlačidla myši (autoscroll) ikona „rozmazávala“ text pod ňou, stále rovnako diskutabilná rýchlosť, aj keď vyššia ako vo FF 3.6.

Firefox 4 beta 7 má toto všetko v poriadku. Preto zostáva jediná vec, pre ktorú po ňom drvivá väčšina ľudí nesiahne – podpora pluginov.

Firefox 4 beta 7 a podpora pluginov

Večný problém beta verzií. Slabá, resp. žiadna spätná kompatibilita s pluginmi. Je to vlastne aj problém prvých oficiálnych verzií, ale vtedy sa už vývojári väčšinou zobudia a vydajú oficiálnu podporu svojho pluginu. Uvediem preto pluginy, ktoré sú funkčné a ktoré môžete používať už v beta 7:

  • Adblock Plus (ver. 1.3.1) – blokovanie reklám
  • Download Statusbar (ver. 0.9.7.2) – vylepšený download súborov
  • Firebug (ver. 1.7X.0a6) – odlaďovanie webu, pre webdeveloperov
  • FlashGot (ver. 1.2.4) – sťahovanie súborov
  • Mouse Gestures Redox (ver. 3.1.pre.20101008) – mouse gestures
  • RoboFormOnline Toolbar (ver. 1.1.1) – Roboform pre Firefox (light verzia, funguje bez adaptéru, je ale dobre použiteľná)
  • Web Developer (ver. 1.1.8) – odlaďovanie webu, pre webdeveloperov
  • WebRank Toolbar (ver. 3.2) – SEO toolbar

Tieto pluginy používam osobne a sú pre mňa životne dôležité (hlavne Roboform). Stačia vám? Sťahujte Firefox 4 beta.

TIP: Ak chcete do Firefoxu 4 beta inštaľovať aj pluginy, ktoré primárne preň určené nie sú, tak si môžete vypnúť režim kompatibility (na vlastné riziko). Do adress baru napíšte about:config a vytvorte si novú logickú (boolean) hodnotu extensions.checkCompatibility a nastavte ju na false. Takto používam spomínaný Web Developer toolbar, ktorý je pre mňa dôležitý pri vývoji webu.

TIP 2: Ak vám bude predsa len Firefox „sekať“, skúste si v about:config nastaveniach nájsť browser.sessionstore.interval. Číslo, ktoré je jeho hodnotou predstavuje interval v milisekundách, pri ktorom Firefox ukladá informácie o otvorených taboch (do súboru na disku). Východzia hodnota 10000 predstavuje 10 sekúnd. Ak vám v takýchto intervaloch Firefox „seká“, zmeňte toto číslo na väčšie – napr. 100000 (predstavuje 100 sekúnd). Treba si ale uvedomiť, že ak zatvoríte Firefox, po opätovnom štarte nemusia všetky taby nabehnúť v predchádzajúcej podobe. Za tento trik ďakujem tomuto blogu.

One thought on “Firefox 4 beta 7 – konečne vonku

  1. @puchal_ek

    jsem rád za článek díky němu jsem se rozhoupal a vyhledal funkční FireGestures :) a taky naistaloval opět Download Statusbar :)
    jinak FF4 se mi celkově líbí užitečné je panorama:) kvůli těmu zapínám převážně jen FF4

    Reply

Pridajte komentár