HTC HD2 recenzia

By | 16. januára 2010

Bude to už mesiac, odkedy si kúpil HTC HD2. Na toto zariadenie som sa už predtým zopár mesiacov tešil, čakanie sa vyplatilo. Multidotykový mobilný telefón s operačným systémom Windows Mobile 6.5, s výkonným 1GHz procesorom Qualcomm Snapdragon, 448 MB RAM a 512 MB ROM. To však na prvý pohľad nevidno, vidno dominantný, 4.3″ WVGA display. Len display sám o sebe je takmer tak veľký, ako predchodca HTC Touch HD (celý). V čom je však táto mobilná mašinka tak výnimočná? Je vôbec v niečom výnimočná?

V prvých dojmoch som sa v rýchlosti zmienil o kvalitne vyhotovenej konštrukcii. Tenučké, len 11mm hrubé telo telefónu s čiernym, jemne pogumovaným, z časti hliníkovým telom, pôsobí elegantne, moderne a vo vašej ruke nápadne. Keď HTC HD2 v spoločnosti vytiahnete, tak si ho iste každý všimne. Určite aj pre jeho väčšie rozmery, ktoré môžu byť pre niekoho negatívom. Mne osobne však po mesiaci používania nevadia, dá sa na ne zvyknúť. Telo telefónu samo o sebe ťažké nie je, väčšinu váhy tvorí baterka. Treba však povedať, že ani váha nie je najmenšia, 157 gramov nie je žiadna ľahká hračkárska plastová Nokia ani Siemens. Všetko má však svoje výhody a nevýhody. Spomenuté fakty by som označil za jedny z mála nevýhod HTC HD2.

htc-hd2-z-vrchu htc-hd2-zo-zadu htc-hd2-z-hora htc-hd2-fotoaparat htc-hd2-baterka

Display, veľkosť rozhoduje

Multidotykový atívny TFT display má rozlíšenie 480×800. Každý, kto ho mal možnosť vidieť v prevádzke potvrdil, že obraz je krásny ostrý, farby sú ako živé. Videl som už mnoho mobilných zariadení, toto zatiaľ konkurenciu nemá. Citlivosť je obrovská, niekedy až lezie na nervy. Hlavne ak ste boli predtým zvyknutý na klasický display, reagujúci na tlak. Samozrejme, že aj na tento fakt sa dá v pohode zvyknúť, časom príde skôr na úžitok. Na začiatku sa však môže často stať, že na veľkom displayi HTC HD 2 stlačíte niečo omylom, napríklad dlaňou, nedopatrením (často sa jedná o rohy displaya). Po vyše mesiaci používania, nemám problém jednou rukou tento smartphone vytiahnuť z vačku, vytočiť číslo, či vybrať niečo z rýchlych volieb. A to veľmi rýchlo. Na začiatku mi to robilo menší problém. Všetko je to len o zvyku. Miernym negatívom tak veľkého displaya je teda okrem veľkosti ako takej (ktorá nemusí sedieť každému), aj jeho spotreba. Upravením intenzity podsvietenia však dosiahnete príjemných výsledkov. V štandardnej prevádzke (nejaké to telefonovanie, sms, twitter, emaily) bez problémov vydrží 2 dni.

htc-hd2-z-uhla htc-hd2-z-uhla2

Ovládanie a dokonalé HTC Sense

Ovládanie HTC HD2 sa časom stane intuitívnym. Na niektoré vlastnosti si zvyknete skôr, niektoré neskôr. Taktiež je dôležité spomenúť, že veľa funkcií je voliteľne nastaviteľný a prispôsobiteľných. Autori nenechali nič na náhodu a aj keď je väčšina funkcií intuitívne umiestnených, môžete si ich prispôsobiť na svoj obraz. Pri „zobudení“ telefónu použijete klasický „slide“ alá iPhone, ktorý vám ho odblokuje. Prostredie HTC Sense, ktoré je akoby nadstavbou Windows Mobile 6.5 zabezpečí všetko ostatné. Prakticky stále sa pohybujete v tomto prostredí. Firma HTC si dala naozaj záležať a prostredie Sense je dokonalo vyladené, skvele ovládateľné jedným prstom. Dokonca aj na písanie SMSiek som si časom zvykol. Predtým som s tým mal problém, jednalo sa o staršie zariadenie na báze Windows Mobile 6 (Toshiba Q900). Bez HTC Sense by som sa už asi nezaobišiel (pri smartphonoch myslím). Ovládaniu ako takému niet čo vytknúť, v ničom za kráľom iPhonom nezaostáva, ale silne pochybujem, že ho v niečom predbieha.

Jediné, čo mi pri ovládaní vadí, je nemožnosť jednoduchého prepínania sa medzi otvorenými aplikáciami. HTC HD2 podporuje samozrejme multitasking, tak, že naraz beží viac aplikácií. Príklad: spustím si Operu, medzitým ju chcem zatvoriť a vrátiť sa k nej neskôr. Klasickým krížikom v pravom rohu aplikáciu zatvorím, tá však (defaultne) beží v pozadí dalej. Dostanem sa k nej buť tak, že ju znova akoby spustím, alebo použijem (riadne zašitý) task manager. Riešením sú samozrejme aplikácie 3tích strán (pre tento prípad postačí Touch X Taskmanager). Je však zvláštne, že v HTC na toto nemysleli. Možno v ďalšej verzii HTC Sense.

htc hd2 home screen htc hd2 nastavenia

Výbava, internet, sociálne siete

Štandardne je integrovanou súčasťou HTC HD2 všetko, čo k štandardnej práci a telefonovaniu potrebujete. Okrem všetkých funkcií telefónu, aké si len viete predstaviť, je HTC HD2 dokonalo prepojený s internetom a sociálnymi sieťami. Práve HTC HD2 bude tým, čo vás prijme k objednaniu si nejakého datového programu od vášho operátora.

Facebook

Predstavte si, že váš telefónny zoznam zosynchronizujete s vaším zoznamom kontaktov na Facebooku. Pritom vidíte profilovú aj albumové fotky, vidíte status, narodeniny a všetko ostatné. Vhod príde hlavne profilová fotka a narodeniny. Tieto detaily neskutočne, ale nenápadne spríjemňujú používanie smartphonu ako takého. Samozrejme nechýba ani Facebook aplikácia, ak teda nechcete chodiť na Facebook priamo cez browser.

htc hd2 kontakty facebook htc hd2 facebook aplikacia htc hd2 facebook opera

Emaily

Skvelé emailové riešenie už pred dlhším časom predstavil iPhone, odvtedy sa stalo mailovanie z telefónov populárnejším ako predtým. HD2 ani tu nezaostáva, správa emailov je jednoducho dokonalá. Vôbec si neviem predstaviť, že by niekto spravil niečo funkčnejšie. Osobne využívam 4 emailové schránky. HD2 ponúka skvelé prepínanie medzi nimi, veľmi pekné a efektné náhľady na prijaté emaily (v podobe akýchsi listov). Samozrejme plnohodnotný emailový klient dokáže všetko, čo dekstopové, alebo webové, akurát s pripôsobením na ovládanie prstom. Aplikácia sa snaží byť rýchla a svižná, aj keď pracujete s rozsiahlejším emailom obsahujúcim grafické doplnky.

htc hd2 emaily htc hd2 emaily zoznam

Twitter

Twitter je medzi nami už tretí rok a väčšina slovenskej verejnosti ho stále nepozná. Na rozdiel od 5násobného podielu v Čechách riadne zaostávame. Ja však túto skvelú a návykovú sociálnu sieť denne využívam. HTC Sense ponúka aplikáciu Peep, ktorá je v tomto prostredí integrovaná. Preto sa k nej môžete dostať pomocou slide baru. Peep je naozaj pekná aplikácia, avšak má jednu obrovskú chybu. Po update najnovších tweetov neskutočne spomalí celý smartphone, až pokiaľ nové tweety nenabehnú, dovtedy celé HD2 „laguje“. Pevne verím, že sa jedná o nedostatok prvej verzie, ktorý bude čoskro odstránený. Dovtedy však nie je problém využívať inú aplikáciu (napr. free PocketTwit, alebo za $4 moTweets, prípadne inú). Je fajn si niečo napríklad odfotiť a poslať na twitter, nech to vidia vaši priatelia.

htc hd2 twitter - Peep htc hd2 Twitter - PocketTwit

Internetové prehliadače, Opera a Internet Explorer

Integrovaný prehliadač nemôže chýbať. Na HTC HD2 nájdete Operu Mobile a Internet Explorer. Musím povedať, že ani jeden z týchto prehliadačov na PC nepoužívam (iba pri develope), Operu Mobile si každý hneď zamiluje. Stránky generuje rýchlo a svižne (aj cez GPRS), skvele sa ovláda. Surfovanie na smartphonoch opäť veľkým krokom priblížila tomu na klasickom počítači. Inteligentný zoom (zoomne vám presne to, čo potrebujete a presne tak, ako si predstavujete), multitouch, celkom fajn bookmarky a správu tabov. Posledným 2 menovaným ešte niečo chýba, to sa však časom určite zmení.

Jednoducho povedané, stránky si na HTC HD2 s 4,3″ displayom v 480×800 skvele vychutnáte. Neexistuje, aby bol niektorý z webov pre vás ťažko čitateľný, zle zobrazený, zle ovládateľný (výnimky sa ale určite nájdu, to je však chyba nekvalitných webstránok). Youtube a flash vo všeobecnosti, internet banking, WEB 2.0 a ajax všeobecne, všetko HD2 bez problémov funguje. Určite je v tejto oblasti ešte na čom zamakať, ale to autori aplikácií vedia.

htc hd2 internet opera htc hd2 internet opera zalozky

Porovnanie prehliadačov

Na obrázkoch nižšie vidíme v ľavo zive.sk v Internet Exploreri, v pravo v Opere (bez flash)

htc hd2 - web zive.sk internet explorer htc hd2 - web zive.sk opera

Na obrázkoch nižšie vidíme článok na zive.sk v ľavo v Internet Exploreri, v pravo v Opere

htc hd2 - web zive.sk clanok ie htc hd2 - web zive.sk clanok opera

Na obrázkoch nižšie vidíme zoom na zive.sk v ľavo v Internet Exploreri, v pravo v Opere

htc hd2 - web zive.sk ie zoom htc hd2 - web zive.sk opera zoom

Mobilný Internet Explorer nepodporuje multitouch a teda nemôžete si voliteľne zoomnuť prstami, Opera túto možnosť podporuje. Po otečení mobilu do horizontálnej polohy sa samozrejme aj stránka takto otočí a teda vidíte ju v rozlíšení 800×480, čo je pre mobilné prezeranie na 4,3″ displayi absolútne excelentné.

Správa času a počasie

Prostredie HTC Sense obsahuje kalendár so správou stretnutí. Jeho ovládanie je intuitívne, veľmi efektné a jednoduché. Niet k tomu čo dodať, to čo potrebuje presne spĺňa. Najbližšie schodzky vám ukazuje aj na „lock screene“ aj na home obrazovke. Mňa potešil aj budík, ktorý v klasických Windows Mobile proste chýba.

htc hd2 kalendar htc hd2 stretnutie

Počasie

Aplikácia počasia je kapitola sama o sebe. Aktuálne počasie vašej aktuálnej polohy samozrejme vidíte na home screene, v HTC Sense má ale aj vlastnú záložku, kde si môžete navoliť rôzne svetové lokácie a porovnať si tak počasie u nás s tým v zahraničí. Aplikácia počasia na HTC HD2 je krásne graficky spracovaná a naanimovaná. Keď je zima, obmrzne vám display, keď sneží, tak máte display zasnežený, atď. Všetko na home screene (ak si teda necháte túto voľbu povolenú (animované počasie sa dá deaktivovať na home screen v pravo dole Menu -> Home Wallpaper -> Animated wallpaper, tak si stačí zvoliť nejaké pozadie). Je to síce detail, ale práve tento upútal najviac pozornosti medzi mojimi priateľmi.

htc hd2 pocasie htc hd2 pocasie

Foťák, videorecordér

Integrovaný 5MPx fotoaparát má 2 LED diódy na podsvietenie, fotky sú vcelku fajn, každopádne však cieľom HTC nebolo spraviť z HD2 superfoťák (ako napr. SE C950). Táto oblasť nie je totiž cieľovým zameraním smartphonov ako takých. Pre štandardné odfotenie prírody, ľudí, vecí bohate postačí. HD2 zvláda aj nahrávanie videa, nejaký ten zoom a rôzne efektíky pre spestrenie.

Prehliadanie fotiek je ale iné kafé. Multitouch spolu so zoomom sú pri prehliadaní fotoalbumov absulútne geniálne). Fotky HTC HD2 „natiahne“ veľmi rýchlo, práca s nimi je radosťou. Tu sa opäť prejaví obrovská výhoda veľkého a kvalitného displaya. Túto oblasť môžete kľudne považovať za veľkú výhodu HTC HD2. Kto nevidel, nebude celkom rozumieť o čom hovorím, kto videl, dá mi určite zapravdu.

htc hd2 fotky htc hd2 fotky horizontal htc hd2 fotky zoznam

Niečo navyše

Pre Windows Mobile platformu existuje nekonečný rad lepších či horších aplikácií a hier. Skvelé GPS (TomTom, CoPilot, iGO), nechýba ani môj obľúbený správca súborov Total Commander, Google Maps a ďalšie. Napr. pomocou CorePlayeru prehráte všetky možné a nemožné videoformáty. Keď si chcem oddýchnuť na parkovisku pri McDonalde, popri rýchlom občerstvení si na veľkej obrazovke HD2ojky v pohode pozriem obľúbený seriál (z 16GB microSD karty). Skype z vášho smartphonu zase spraví skype-telefón. Integrovaná aplikácia Wi-Fi router spraví z vášho HTC HD2 prístupový bod na internet. Je toho samozrejme oveľa viac. Závisí len na človeku, čo potrebuje.

htc hd2 programy htc hd2 stretnutie1 htc hd2 stretnutie2 htc hd2 film

Záver a hodnotenie

Čo viac dodať. HTC HD 2 v sebe spája rýchle mobilné zariadenie, pomocou ktorého: telefonujete, posielate SMSky, emaily, plnohodnotne surfujete netom, ste v neustálom prepojení so sociálnymi sieťami, navigujete sa pomocou GPS, máte dokonale organizovaný čas, pozriete si svoj obľúbený film či seriál, vypočujete si hudbu a rádio, zahráte si hry, ste informovaní o aktuálnom počasí u vás aj vo svete, sledujete akciové trhy, potešíte pri prezeraní fotiek atď atď… Jasné, má svoje muchy (integrovaná twitter aplikácia, veľkosť, váha, raz za čas aj primrzne) – tie však majú VŠETKY mobilné zariadenia, všetky počítače a vlastne všetka technika. HTC HD2 neviem porovnať s Apple iPhone, keďže som iPhone nikdy nemal. iPhone bol a je určite veľkým boomom, HTC HD2 je jeho plnohodnotý súper, ktorý ho určite prekonáva v parametroch displaya, výkone HW, kvalite fotografií. HD2 však nemá tak silnú užívateľskú základňu, akú si iPhone vybudoval a určite ani nikdy mať nebude.

TIP: Ak používate HTC HD2 a máte akýkoľvek problém, určite zavítajte na forum.xda-developers.com. Tu nájdete odpovede na väčšinu otázok, prípadne ich môžete sami položiť.

25 thoughts on “HTC HD2 recenzia

  1. Milantupy

    Ahoj Vlado. prosím Ťa , nevieš ako nastaviť na HD2 iné v počasí iné mesto, než je nastavené. Žiaľ doteraz sa sa m i to z mojimi vedomosťami nepodarilo.
    milantupy@seznam.cz

    Reply
    1. kubo

      este som sa zabudol spytat…musim byt stale pripojeny na internet alebo sa da pripojenie vypnut?

      Reply
    2. exot Post author

      Samozrejme ze ma slovencinu aj cestinu, aspon oficialna ROMka urcite a internet nemusis mat, este som nevidel mobil, ktory by vyzadoval internet :-) samozrejme je plus ked ho mas, pretoze HTC HD2 ma slusnu podporu modernych socialnych sieti. Vypnut / zapnut sa da vsetko, klasicky ako vsade inde.

      Reply
  2. Jocker

    Vie mi niekto povedat preco mi nejde skype ani fring ani maili v HD2 aj ked som online???Dakujem .

    Reply
  3. Vlado

    Som New Bee s HTC HD2. Prosím poraďt emi, kde sťiahnúť Skype pre HTC HD2 a ako to nainštalovať.

    Reply
    1. exot Post author

      Skus kliknut na Start a najst si aplikaciu Marketplace. Cez nu sa da nainstalovat mnozstvo softu.

      Reply
  4. igor

    mozem sa opytat, mam ho htc hd2 tyzden-super. ale ako sa da vymazat zneho pocitalo casu na hovori?!

    Reply
  5. Mirecc

    Ešte k tomu iPhonu, je to len hračka na hudbu a Web. Nič viac premňa! Na Htc HD2 sa z môjho pohladu nehrabe.

    Reply
  6. Mirecc

    Zabudol si pri recenzii na malu chybu foť?ku. Ružový flak v strede fotky. Bol nato vydaný ofici?lny patch, ktorý tento problem rieši, no nie ?plne. Ružov? farba je tam viditelna v určitej miere aj po aplik?cii patchu. Inak je to pekny smartphone. Za chvilku ho mam doma. iPhone neuznavam.

    Reply
    1. exot Post author

      Ja som ten ruzovy flak proste nemal. Keby ho mam tak o tom napisem… ale viem o tom ze tento problem bol.

      Reply
  7. @xmarcelkox

    Zaujimava recenzia. Ako je to prosim ta s krytom? Je na nom badat nejake znamky opotrebenia, za cas tvojho pouzivania?
    A bateria stale drzi cca 2 dni?

    Vdaka.

    Reply
    1. exot Post author

      cast zadneho krytu je hlinnikova, raz mi padol na kovovy stol a trocha sa oskrel, ostatok je akoby z pogumovaneho plastu a ten sa zatial nijak neopotreboval. bateria vydrzi podla toho ako intenzivne pristroj pouzivas, ja mam nabijacku v aute doma aj v praci, staci to pichnut na usbcko ktore mas takmer vsade. myslim ze mi ale vydrzal aj 3 dni ked som ho pouzival pomenej

      Reply
  8. drago

    no pekneee, dobra recenzia! urcite sa da citat….i ked skor by som si dal nexus one…ale to je skor hudba buducnosti ;) ale asi skor siahnem po cenovo dostupnejsom iphone, ale hlavne po tom neskutocnom prehliadaci co ma :P

    Reply
  9. Pingback: Mobiele Telefoons » HTC HD2 recenzia http://bit.ly/7bSu93 + doplnene obrazky

  10. Pingback: Tweets that mention HTC HD2 recenzia -- Topsy.com

  11. Srigi

    Mohol by si do clanku pridat idealne screenshot nejakej zlozitejsej stranky (zive.cz)? Pekne recenzia ale obrazky fakt chybaju.

    Reply

Pridajte komentár