Riddick – najlepšie akčné béčko roku 2013

By | 3. februára 2014

Je to už neuveriteľných 14 rokov, čo som videl Pitch Black (Čiernočierna tma), čo je vlastne prvým dielom už trojdielneho akčného scifi filmu s Vinom Dieselom v hlavnej úlohe. A ani po tak dlhej dobe nestratil šmrnc, čo sa o jeho „súputníkoch“ nedá povedať (napr. na posledný Resident Evil sa už pozerať fakt nedá).

Posledný (ale dúfam že nie celkovo posledný) Riddick je typické akčné béčko, ktoré ale nemá žiadne ambície dostať sa do áčkovej ligy. Chvalabohu. Také pokusy väčšinou skončia fiaskom. Musíme akceptovať jemne priblblé rozhovory, nad ktorými však nestihnete ani zakrútiť hlavu a už budete vnorený do kvalitnej akčnej scénky.

 

Dej je prakticky nulový. Riddick je zranený, sám na cudzej, nehostinnej planéte, plnej divokej zvery. To však nie je to najhoršie. Od samého začiatku bojuje o prežitie. Robí zo seba návnadu len preto, aby sa dostal z planéty. Privolaní lovci odmien taktiež nie sú to najhoršie na tejto planéte. Ak si spomeniete na dej spomínaného Pitch Black, tak možno pochopíte, kam mierim.

Nový Vin Riddick Diesel je značne najdrsnejší, aký kedy bol. Akékoľvek veľké nebezpečenstvo zvláda v pohode a s humorom. Napriek absolútnej absurdite niektorých situácií sa budete dobre baviť na niektorých jeho hláškach a toho, ako mu všetko do bodky vychádza. Kľudne by mohol pracovať telke, v neskorých nočných hodinách, ako veštica Teodora. Ale ani to filmu neprekáža.

Ak totiž hneď na začiatku zakopete nádej na duchaplnú myšlienku filmu, tak si dostatočne vychutnáte akčnú stránku filmu. Ten je hodne hodne krvavý, miestami dokonca napínavý, zasadený do toho správneho prostredia, kam Riddick od začiatku patrí (druhý diel, Chronicles of Riddick, mi proste nezapasoval).

Vin Diesel je majster v tom, čo robí. Napriek tomu, že mu už pomaly ťahá na 50tku (sila, že) nestratil nič zo svojej akčnej charizmy. Navyše ako bonus tu je Katee Sackhoff (Battlestar Galactica), aby sa nepovedalo, že tam nehrá nejaká žena. Posledný Riddick je pre mňa najlepšie akčné béčko roku 2013.

Moje hodnotenie: ?????
Ukážky z filmu si môžete pozrieť tu: itelka.com/riddick

Galéria

Pridajte komentár