Štvrtý Barcamp zožal zaslúžený úspech, bravó!

By | 22. novembra 2009

Veľký úspech zožalo, už v poradí štvrté, pokračovanie open konferencie Barcamp. Úspech to bol zaslúžený. Skvele zorganizovaná akcia v príjemných priestoroch Centra vedecko-technických informácií v Bratislave, s množstvom známych aj menej známych návštevníkov – ale hlavne, skvelou plejádou prednášajúcich. Každý si prišiel na svoje, rozmanitosť bola dostatočná. Prvoradá je však kvalita a tou sobotňajšie open prednášky Barcampu hýrili jedna radosť. O čo prišli tí, čo na tomto Barcampe neboli?

Medzi prvými prednáškami bola „Ako získať vyše milión korún (33000 Eur) za jeden rok“ portálu Ďakujeme.sk. Daniel Duriš, Martina Tvrdoňová tento neziskový charitatívny projekt predstavili a oboznámili nás s jeho prínosom a úspechmi. Ak chcete pomôcť aj vy ťažko zdravotne postihnutým ľuďom (väčšinou deťom), neváhajte a dakujeme.sk navštívte.

Priaznivci čoraz populárnejšieho Ruby on Rails si mohli vychutnať prednášku „Ako robiť web lepšie“ v podaní Vojta Rinika. Na poprednáškovej diskusii bolo vidno, že jednoduchosť jazyka Ruby a jeho efektívne využitie určite publikum oslovila.

Určite sa veľa ľudí tešilo na „Sme.sk: Zo zákulisia cenzúry + 5 najhorších služieb, o ktorých ste nikdy nepočuli“, treba povedať, že oprávnene. Tomáš Bella odprednášal naozaj zaujímavú, jemne humorne ladenú prednášku (s najpočetnejším publikom) , v ktorej nebola núdza na frázy typu „Spoplatnenie obsahu? Keby sme vedeli, za čo ľudia budú platiť, spoplatnili by sme to“. Tomáš si ako pikošku vybral 5 najhorších služieb Sme.sk, o ktorých vie málo ľudí a ak o nich aj vedia, tak netušia, na čo sú :-). Záver sprevádzal búrlivý potlesk.

„Ako môže Obama pomôcť on-line kampani slovenskej firmy“ nám vysvetlil Michal Pastier. Túto prednášku mal aj na Daily Web, tam som ju však nestihol, čo som si na Barcampe 4 plne vynahradil. Michal prednášal naozaj excelentne, publikum sledovalo slajd po slajde, jednu zaujímavosť za druhou. Prednášky tohoto typu sú využiteľné aj pre vlastné účely, preto je fajn, že je dakto ochotný takto sa podeliť o časť svojho „know-how“, preto si autor zaslúži pochvalu – minimálne odomňa.

V programe pokračoval Michal Truban zo spoločnosti WebSupport s prednáškou „Know-how budovania internetovej firmy od nuly“. Priznám sa, toto bola prednáška, na ktorú som sa najviac tešil. Sklamanie sa nekonalo, skôr naopak. Slangovo poňaté vystupovanie, vecné,stručné jasné rady: „ako, čo a prečo“ a ITčkársky humor vytvorili unikátnu kombináciu. Tá opäť zaujala mnohopočetné obecenstvo, ktoré si nenechalo újsť ani záverečné vyspovedanie prednášajúceho v minútke na diskusiu. Nedá mi nespomenúť pikošku, jemne vytrhnutú z kontextu prednášky: „Kúpte si do zasadačky vašej firmy veľkú telku a ohúrte zakazníkov.“ :-) Samozrejme na záver nechýbal potlesk.

To najlepšie z prednášok som si nechal na koniec. Nenápadne sa tváriaca „Podvody s platobnými kartami“ v podaní Rasťa Synopsiho Tureka uzatvárala štvrtý slovenský Barcamp. Treba povedať, že to bol záver reprezentatívny. Žiadny z divákov nezostal chladným, častokrát zaznievali začudovania a zvuky spadnutej sánky. Jednak tématika bola unikátna a aktuálna a samozrejme prednes v podaní top odborníka v danej oblasti vytvorili skvelú ukážku toho, že svet bánk, kreditiek a internetových platieb nie je vôbec bezpečný. Po vyčerpávajúcej a informáciami doslova nabitej prednáške nám Rasťo venoval hodinku neoficiálneho času, ktorý sme samozrejme využili na jeho vyspovedanie a vydiskutovanie toho, čo sa na prednáška do hĺbky rozobrať nestihlo. Vďaka! Na otázku „V ktorej banke na Slovensku si založiť účet“ však jednoznačná odpoveď nezaznela, vypadá to tak, že asi v žiadnej :-). Dobré meno si nespravil ani Paypal, avšak ako Synopsi poznamenal: „Paypal vám skutočne z hľadiska bezpečnosti neodporúčam, ale ja ho používam.“

Prednášky hodnotím naozaj na jednotku s hviezdičkou. Jediný problém som mal (tak isto ako aj zopár ďalších jedincov) s Wifi, tým som sa však veľmi nezaťažoval, na twittovanie postačil aj mobil internet. Hashtag #barcampsk bol frekventovane aktualizovaný (možno aj na dôkaz toho, že slovensko twitter naozaj využíva :-) ).

K Barcampu nemôže chýbať kontakt s niektorými známymi tvárami slovenského Twitteru a webu/blogu – okrem Nitrianskeho výskadku, Braňo Rác, Alian, Marko Kolár, tiso, Matushiq Sotak atď. Na rozdiel od Barcampu 2 z februára 2009, to boli väčšinou krátke podania rúk a prehodenie pár slov. Všetok čas sme venovali sledovaniu prezentácií.

Štvrtý Barcamp zožal zaslúžený úspech, bravó organizátori & bravó prednášajúci! Teším sa na ďalšie pokračovanie.

4 thoughts on “Štvrtý Barcamp zožal zaslúžený úspech, bravó!

  1. Pingback: BarCamp 4.0 | alian.info

  2. tiso

    Minuli sme sa v niektorých prednáškach, zrovna v tých, ktoré som tiež chcel vidieť.
    A som tiso, nie Tiso, ďakujem…

    Reply

Pridajte komentár