Windows Vista – moderný operačný systém

By | 7. mája 2008

Windows Vista Ultimate 64bit používam už 3 mesiace a som s ním nadmieru spokojný. Najprv som sa obával prechodu z XP (a celkovo z 32bit platformy na 64), či už z hľadiska kompatibility, ale aj zvyku, ovládania, vzľadu, rýchlosti. Teraz môžem povedať, že moje obavy boli (našťastie) zbytočné. Microsoft odviedol kus dobrej práce.

Niektoré zmeny (oproti XP) na prvý pohľad možno nevidno, avšak vo vnútri systému sa toho zmenilo hodne. Jadro je v podsate rovnaké ako na Windows 2008 Server, čo je systém stavaný na nonstop prevádzku (24/7). Pribudli skvelé vychytávky ako integrované vyhľadávanie, vylepšená správa pamäťi (XP 32bit dokázalo alokovať maximálne 3GB RAM), prostredie Aero je viditeľné samozrejme hneď. Vista ako moderný operačný systém dokáže efektívne využiť 2 (a viac) jadrové procesory, toto je zmena, ktorú som postrehol pri práci s náročnými aplikáciami ihneď.

3 mesiace stáleho testovania a maximálneho zaťaženia, inštalovania, odinštalovávania rôzneho druhu aplikácií (medzi inými aj staré hry, ktoré mali problém bežať aj na 32bit XP). Osobne PC vôbec nevypínam, bežia mi na ňom určité veci vrámci siete. Výsledok – ani jedno zmrznutie a skvelá kompatibilita. Samozrejme, nájdu sa aj výnimky, ale to, že vám nejde 12 rokov stará hra (konkrétne moja obľúbená Civilization 2), nie je samozrejme nijak smerodajné (ak keď ma to trocha mrzí).

Čoho som sa zo začiatku najviac obával bolo práve inovatívne prostredie Aero. Ľudia o ňom nakecali samé nezmysli, že zbytočne zaťazuje systém a je pomalé atď. Opak je pravdou, je veľmi svižné a na pohľad lahodí oku. Ak sa vám nepáči, jednoducho si zmeníte farebné nastavenia a transparencie. Myslím že nemám nijak extra výkonný hárdvér – Core 2 Duo E4500 2,2Ghz ~ 3,0Ghz, 4GB DDR2, GF 8600GT, HDD WD Raptor 74GB (pre systém) + WD 500GB (pre dáta). Takže ak patríte ku skupine ľudí, čo si myslia, že Vista je len pre nadupané stroje, tak sa mýlite. Na priemernom počítači, ktorý kúpite za 15 000Sk vám všetko šľape bez problémov a svižne. Optimálne je síce 4GB RAM, ale myslím, že pri súčasných, heroicky nízkych, cenách pamätí, to nie je žiadny problém.


Pohľad na možnosti Ovládacieho panelu

Čo pokročilo vo vývoji je aj Internet Explorer. Ani verzia 7 však neprináša nič extra, stále obsahuje bugy minulosti, a je pre webdesignérov stále tŕnom v oku. V rámci použiteľnosti je však konečne na lepšej úrovni ako 6tka. IE7 je štandardnou výbavou Visty. Dúfam, že sa MS konečne zobudí a verzia 8 prinesie dlho očakávané ovocie, ktoré v tejto oblasti Microsoftu chýba (podľa posledných informácií a podľa beta verzie, to vyzerá veľmi sľubne). Taktiež DirectX 10, najnovšia podpora pre hry a akceleráciu grafiky (Aero akceleruje práve DX10). Najnovšie hry DX10 vyžadujú pre beh. Na XP sa poriadne potrápite, pokiaľ DX10 rozbeháte.

Prečo používať roky starý operačný systém ? Že je rokmi odladený, stabilný a bezpečný ? To je síce pravda, ale Vista je rýchlešia (podľa testov, ktorých na internete nájdete nespočet), so stabilitou nemá problém a bezpečnosť nebola nikdy v produkte od MS vyžia ako tu. Integrovaný Windows Defender síce nepoužívam, taktiež žiadny antivírový program mi v systéme rezidentne nebeží. Robím len pravidelné manuálne kontroly a len málokedy nájdem nejakú neplechu.

Článok je vystihuje samozrejme subjektívny pohľad. Nechcem nič prehnane propagovať :). Cieľom bolo ukázať možnosti a využite moderného operačného systému akým Vista nepochybne je (napríklad po prechode z XP).

2 thoughts on “Windows Vista – moderný operačný systém

  1. exot

    Takychto neargumentovanych komentarov sa prosim zdrzat, nemaju nijaky vyznam ani cielenie. Dakujem.

    Reply

Pridajte komentár